2010. augusztus 12., csütörtök

6 hónaposan tudja Marci...

Még a terhességem alatt feliratkoztam Vida Ágnes hírlevelére, ami havonta tájékoztatott az akkor még magzatMarci fejlődéséről, ezt a hírlevelet azóta is kapom, most szóról szóra bemásolom, mert bizony Marci ezek közül már mindent tud. :)


"Gyermeked 6 hónapos




Mozgásfejlődés:
 Fejét könnyedén fordítja különböző irányokba. Hason fekve felemeli és magasra nyújtja lábait. Bármerre képes elfordulni, és kígyózó mozgásokat végez minden irányba. Háton fekvő helyzetéből hasra fordul. Háton fekve játékosan megfogja saját lábát. Kezére és térdére támaszkodva végtagjaisegítségével előre- vagy hátra- felé löki magát. Kúszik, hason fekve lábaival tolja magát, karjai segítségével kormányozza testét. Hátrafelé, később előre halad. Felülni még nem tud. Ülő helyzetének fenntartásához minimális támogatás szükséges; jó egyensúlyi helyzetben tartja testét. Az is előfordulhat, hogy hosszabb-rövidebb időszakon, akár fél órán ke resztül is üldögél támaszték nélkül. Lehet, hogy egyensúlya biztosítása érdekében előredől és kezére támaszkodik. Székében ülve sikeresen dől előre, oldalra, rugózik és elkapja az előtte lóbált tárgyakat. Oldalt fekvő helyzetéből az oldalülési pozícióba gördítheti testét. Egy karral biztonságosan nyúl a tárgyak után, teljes kézzel, szilárdan megragadja, és szándékosan el is tudja engedni. A hüvelykujj és a többi négy ujj hegye között megfogja és felemeli a tárgyat. Forgó csuklómozgásokra képes. A tárgyakat mozgatja, forgatja, aktívan játszik.




Beszédfejlődés:
 Hangképzése már meglehetősen fejlett. A magánhangzókat egyre több más­salhangzóhoz kapcsolja. Különböző hangerővel, hangszínnel és ritmussal "beszél". Különböző hangokra (emberi beszédre, zenére) gagyogó hangkép- zésekkel és aktív viselkedéssel válaszol. A legönfeledtebb gőgicsélést a női hangok váltják ki belőle. Kellemes és kellemetlen érzéseit hanghatásokkal fejezi ki. Panaszosan mormog, boldogságát gagyogása. gőgicsélése tükrözi, izgatottságában sikongat, jókedvében kuncog és jóízűen nevet. Felfigyel a zenei hangokra és hangszínben különbségekre. "

1 megjegyzés: